**Ayat Seribu Dinar**

**Ayat Seribu Dinar**
Mafhumnya:

Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan lepaskan ia dari masalah hidup Dan diberikannya rezeki dari sumber yang tidak diduga. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan ( yang dikehendaki ) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.

Saturday, December 26, 2009

Koleksi Pokok Peribadi








Ini adalah penemanku sebaik sahaja memulakan pengajian master di UKM. Pada hari pendaftaran pengajian, pokok ini hanya mempunyai tiga helai daun dan kini selepas satu semester pengajian ia mempunyai 10 helai daun. Pokok ini di ambil dari rumah mak cikku seksyen 3 tambahan, Bangi. Ia juga turut menemaniku semasa proses urbanisasi hidup berpindah randah dari Kolej Pendeta Zaaba ke Ungku Omar. Semoga pokok ini terus subur sehingga ke akhir pengajianku...amin (",)



 

Ini pula adalah pokok yang baru dibeliku 261209 dengan memesannya kepada Amir. Thanks Amir tolong belikan pokok ini. Pokok ini adalah sebagai peneman kepada pokok lamaku. Ia hidup bernafaskan jeli merah kuning di dalam botol peanut yang dikitar semula dan dijadikan pasu. Moga pokok ini terus mekar menemaniku hingga ke akhir pengajian dan ke anak cucu...





Inila kedua-dua pokokku. Pokok yang berbalut kertas ungu itu menandakan kehidupanku bermula dari semester satu (awal sem1, 3 daun, awal sem 2,10 daun) manakala pokok berjeli merah kuning itu adalah sebagai penanda semester dua pengajianku. Semoga kedua-dua pokok ini terus subur menandakan keceriaan kehidupanku di sini (",)



Thursday, December 24, 2009

Salam Perkahwinan buat ROZITA & AZUAN

       Pada 17.12.2009 bermula destinasi dari UKM ke Simpang, Taiping. Menaiki bus Perak Road Way yang sangat menyusahkan orang. Dinasihatkan anda di luar sana agar tidak menaiki bus ini kerana service yang sangat teruk. Bus yang sepatutnya bergerak pada jam 10.20 a.m tetapi pukul 11 a.m baru sampai. Lepas tu bus ini berhenti di Pudu untuk ambik penumpang dan menunggu sehingga satu bus penuh baru jalan, terasa seperti menaiki bus lompat-lompat sedangkan tiket yang di beli atas nama bus express. Proses menunggu di Pudu memakan masa sejam lebih dan selepas semua tiket laku dijual di Pudu barula bus ini menyambungkan perjalanan ke Taiping. Dalam perjalanan, bus ini telah berhenti banyak kali dan di Bidok kami (tiga orang) dipaksa menaiki bus di sebelah kerana bus yang kami naiki hanya berhenti sehingga Ipoh. Malangnya apabila memasuki bus sebelah, bus tersebut sarat dengan penumpang dan tiada seat untuk duduk (very the menyusahkan orang ini bus!). Drivernye adalah India dan bercakap-cakap sesama dorang dalam bahasa yang aku tidak fahami. Hanya aku seorang yang tiada seat dan berdiri terkontang kanting di dalam bus tersebut. Mereka menyuruh aku duduk di depan tempat letak kaki driver (ada ke patut! aku bayar rrrr! bukannya dekat 3 jam lagi perjalanan). Akhirnya mereka bercakap-cakap lagi dan menyuruh kami bertiga menaiki bus asal yang kami naiki. Apa punya orang ini??? mahu bikin gua penat memunggah barang ke hulu ke hilir!!! The service of this bus very teruk! huh. Bus ini sepatutnya stop di Simpang kalau ikutkan destinasi akhir dalam tiket, tapi dia berhenti di Kemunting plak...Ini bus lagi bikin gua sakit hati. Kasihan kak ipar Ita terpaksa menjemput aku hingga ke Kemunting yang agak jauh dari rumah dorang. Akhirnya perjalanan selamat sampai pada jam 6 petang. Bus ini sepatutnya sampai jam 3 petang, tetapi disebabkan service yang terlalu teruk dan menyusahkan orang, ia sudah bikin perjalanan delay 3 jam!
      Alhamdulillah aku selamat sampai di Rumah pengantin jam 6.40 petang. Pengantin tengah bergambar dengan berbagai-bagai fesyen pakaian (Mexico, Punjabi dan beberapa lagi pakaian). Ku segerakan solat jamak zohor dan asar setibanya di rumah pengantin. Ini adalah kali pertama aku merasai suasana menyambut perkahwinan di negeri selain Kelantan dan berbangsa lain. Aku sangat kagum dengan kemeriahan suasana sepanjang majlis perlangsung. Di Kelantan, kebanyakan majlis disambut secara sederhana dan ala kadar sahaja berbeza dengan majlis yang kuhadiri pada kali ini di mana terdapat beberapa majlis berlangsung sebelum berlakunya majlis akad nikah. Sehari sebelum akad nikah, majlis khatam Al-Quran telah berlangsung di sebelah pagi, petangnya adalah majlis berinai dari keluarga terdekat pengantin perempuan. Ini adalah kali pertama aku menyaksikan majlis berinai yang sangat unik. Aku ditugaskan sebagai pengapit pengantin. Sireh diletakkan di atas tapak tangan pengantin perempuan dan ibu bapa serta saurdara terdekat pengantin datang ke pelamin persandingan dengan menabur bunga rampai, air mawar dan meletakkan inai di atas daun sireh yang terdapat atas tapak tangan pengantin perempuan. Selepas selesai, upacara menabur ini, pengantin akan bersalam dengan tetamu yang menaburkan bahan-bahan tadi sementara tugasku sebagai pengapit adalah mengambil daun sireh ditapak tangan pengantin perempuan dan meletakkan kembali selepas pengantin selesai bersalam.  Manakala malamnya pula ada majlis ceramah menempuh alam perkahwinan sempena majlis perkahwinan yang bakal berlangsung. Penceramah diundang khas dari Pulau Pinang. Perkara yang paling menyentuh hatiku saat penceramah memberi ceramah adalah apabila penceramah menyatakan kegelisahan ibu bapa membiarkan anaknya berdiri sendiri setelah 24 tahun dijaga, dibelai dan ditatang bagai minyak yang penuh tetapi dengan sekali lafaz anak yang ditatang itu kini terpaksa dilepaskan ke tangan suami. Sedihnya perasaan ibubapa saat melepaskan anak kesayangan terutamanya keluarga pengantin perempuan dan perkara ini jelas apabila bapa pengantin perempuan sendiri mengalirkan air mata saat meninggalkan anak tersayang di rumah pengantin lelaki. Aku tidak pernah menangis saat berpisah dengan family semasa mereka meninggalkan ku sebaik sahaja menjejakkan kaki ke universiti tetapi siap melambai-lambai kegembiraan saat diri ditinggalkan. Tetapi hatiku begitu tersentuh disaat seorang bapa mengalirkan air mata ketika detik melepaskan anaknya ke tangan seorang lelaki bergelar suami sehingga aku turut mengalirkan air mata. (pantang tengok orang nangis..mulala nak nangis sama huuu) Namun ini adalah lumrah kehidupan dan setiap insan pasti akan merasai. Menurut Ustaz dalam ceramahnya malam tersebut, apa yang penting dalam institusi perkahwinan adalah niat pengantin itu sendiri dan yang paling penting niat atau doa itu akan dimakbulkan Allah. Jika baik niat kita maka baikla rumah tangga tersebut sebaliknya jika niat perkahwinan hanya sekadar suka-suka maka hanya suka-suka sahaja yang akan diperolehi. Seorang lelaki akan merasai kesusahan menjadi bapa di saat dia memikul tanggungjawab untuk mencari rezeki halal untuk keluarga yang dibina. Di situ akan diketahui kesusahan yang dilalui oleh seorang yang bergelar bapa dan ketua keluarga. Diri yang dulu "single" dan boleh berbuat sesuka hati tetapi kini mempunyai sebuah tanggungjawab yang besar dalam membina keluarga bahagia berlandaskan ajaran agama. Seorang wanita pula akan merasai kesusahan seorang ibu di saat dia melahirkan seorang anak tatkala betapa gembiranya diri apabila anak tersebut lahir ke dunia dan ia ditatang dengan penuh kasih sayang dan rela hidup dalam kesusahan hanya untuk melihat anaknya bahagia dan senang. Di situ akan muncul bahawa jasa ibu tiada tandingan dalam diri seorang yang bergelar wanita. 
     Majlis akad nikah berlangsung dengan jayanya pada 19 Disember 2009 di Masjid Simpang. Pengantin tidak berapa sihat pada pagi perkahwinan kerana berdebar-debar untuk majlis akad yang akan berlangsung. Alhamdulillah, dengan sekali akad status cik bertukar puan, single change to married, tanggungjawab dari seorang bapa beralih kepada seorang suami, anak yang dulu dibelai manja oleh ibubapa dengan sekali lafaz menjadi milik orang lain. Bermulala kehidupan baru bagi pasangan Rozita & Azuan. Moga mereka bahagia hingga ke syurga. Selepas selesai akad nikah, kedua-dua mempelai berkunjung ke rumah pangantin perempuan untuk majlis batal air sembahyang. Berbagai gaya gambar telah di ambil oleh jurufoto yang diundang khas sempena majlis perkahwinan. Kemudian, pengantin bersiap-siap memakai pakaian pengantin untuk bersanding pada tengaharinya. Lebih kurang jam 1 tengahari, rombongan pengantin lelaki tiba di rumah pengantin perempuan dan disambut oleh flower girl dan paluan kompang. Sekali lagi diri ini diberi mandat untuk menjadi pengapit. Terima kasih kepada pasangan mempelai kerana memberi kepercayaan kepada aku untuk menjadi pengapit sempena hari bersejarah kamu! Beberapa lagu telah dinyanyikan oleh pasukan kompang yang dituju khas kepada kedua-dua mempelai bagi memeriahkan lagi majlis perkahwinan. Lampu yang ber watt 100 dan bunyi paluan kompang membuatkan aku terasa hendak pitam tetapi tak de r pitam ;)=p Sejurus selepas itu, pengantin menjamu selera di meja yang dihias khas. Aku pun turut makan dimeja pengantin. Keesokan harinya, majlis berarak ke rumah pengantin lelaki kira-kira jam 12.30 tengahari dan aku pulang ke universiti pada jam 4 p.m
       Apa yang paling mengembirakan dan pengalaman yang tidak dilupakan sepanjang majlis berlangsung adalah diberi peluang tidur di atas katil pengantin bersama pengantin (perempuan sahaja yer) sepangjang aku di sana-3 hari,walaupun selepas akad nikah berlangsung kerana pengantin lelaki balik ke rumah pada malam akad nikah untuk persediaan di rumahnya keesokan harinya. Aku tidak pernah merasai layanan seistimewa ini walaupun keluarga sendiri yang berkahwin. Terima kasih Ita atas layanan isimewa yang diberikan. Ia akan terus tersemat disanubariku hingga ke akhir hayat. Moga kalian berdua berbahagia sepanjang hayat hendaknya...amin.





Monday, December 14, 2009

Negara ditegak Askar Membela



oit2 askar tengah curi maklumat huhu
Ini adalah Wira negara yang bakal menegakkan negara tercinta (",)

Sunday, December 13, 2009

Saturday, December 12, 2009

Bithday Amir @ Mashrom



Pada 10.12.2009, Khamis yang lepas...kami telah menyambut hari lahir Amir di office sempena hari lahirnya pada 9.12.2009 (yang ke ??? 26 rasenye). Selepas meraikannya, kami beramai-ramai pergi ke Allamanda untuk menyaksikan filem santau. Ini adalah kali kedua sepanjang hidupku menjejakkan kaki ke panggung wayang. Kalau seorang memang haram untukku jejakkan kaki ke pawagam kerana ku rasa membazir sahaja tengok wayangni. Aku bukanlah kaki filem, cerita, konsert mahupun apa-apa sahaja yang berbentuk hiburan tapi boleh aje masuk dan joint benda-benda cani cuma nak kata minat tu jauh sekali la. Walau apa pun sangat happy dapat joint kekawan felo yang happy go lucky semuanya. Merekala penghibur dikala kesunyian. Terima kasih buat teman-teman felo sekalian, nantikan next even tahun baru yer. To Amir moga success dunia akhirat..amin

Wednesday, December 9, 2009

.K.E.N.A.L.I. .W.A.N.I.T.A. .D.E.N.G.A.N. .L.E.B.I.H. .D.E.K.A.T.

Sebelum anta memulakan bicara kali ini, ingin anta jelaskan di sini, isu yang tercatat di sini  mahupun penulisan anta sebelum ini adalah dari luahan hati anta dan tidak mengambil kira perasaan ketika menulis. Kadang-kadang tengah bosan, kadang-kadang gatal tangan nak tulis, dan dalam keadaan perasaan yang tidak menentu samada moody, happy, geram dan ia sekadar luahan hati yang terpendam. Mohon maaf sekiranya terdapat pembaca yang terasa dengan fakta yang dikemukakan. Gelaran yang anta guna adalah panggilan untuk anta semata-mata samada membahasakan diri dengan gelaran anta, aku, saya, kawe, ambo, ana adalah hak milik anta waima bahasa itu tidak betul, suka hati antala nak bahasakan diri dengan gelaran apa pun kan (",). Sekarang ni emosi tengah demam dan banyak pula idea-idea untuk dicurahkan di sini sebelum tiba waktu kesibukan lebih baik anta luahkan apa yang terpendam selama ini.

Bercerita pasal perempuanni,anta memang tersangat ramai kawan perempuan kerana dari darjah satu sehingga tingkatan lima anta dididik di sekolah perempuan, di matrik baru mengenali insan bernama lelaki, tu pun tak close sebab anta tak tahu cana nak bergaul dengan lelaki ni,l ebih baik anta menjauhkan diri dari mereka-mereka (",).

Bercakap isu ini, tidak dapat dinafikan ramai kaum lelaki dan boleh dikatakan keseluruhanla hyang nekad memilih perempuan cantik untuk dijadikan teman hidup...Tanyala mana-mana lelaki pasti kecantikan diutamakan..Betul tak lelaki diluar sana??? tetapi di sini anta nak share la sedikit info untuk jejaka2 yang sedang mencari teman hidup, perempuanni ada banyak kategori, ini adalah berdasarkan pengalaman anta sendiri yang ramai kawan perempuan. Pada dasarnya, wanita cantik tidak semestinya cantik juga dari segi dari segi akhlak. Macam orang putih cakap "don't judge a book by it cover". Kecantikan pula dinilai dari banyak segi dan mungkin lelaki A mengatakan awek dia cantik tetapi lelaki B pula mengatakan awek Lelaki A tak cantik. Hanya kaum lelaki yang tahu menilai diri seseorang perempuan itu.

Teringat anta pada seorang kenalan anta semasa di suatu tempat. Wanita ini kalau dilihat dari luaran memangla cantik sangat rupa parasnya dan ayu lagaknya. Berstoking dan menutup aurat kalau keluar rumah. Anta tidak pernah mengenali wanita ini sebelum ini, biarla anta namakan Minah Y. Apabila berjalan di tepi Minah Y ini pasti akan ada mata-mata jejaka terpikau dengan keayuan dan kecantikan Minah Y ini. Anta ni tak cantik sangat jadi tak dela lelaki yang terpikau. Nak dijadikan cerita ,anta pernahla berkesempatan tinggal bersama Minah Y ni, tapi alhamdulillah tak lama tinggal bersama Minah Y ini, Allah telah selamatkan anta dari Minah Y ini. Kenapa anata berkata begini? Nak mudahkan cerita Minah Y ni rupanya anak manja dan tak pernah berenggang dengan family memang jauh berbeza dengan sikap anta yang boleh dicampakkan ke mana-mana sahaja melainkan kalau dicampakkan ke laut anta akan mati lemasla anta sebab anta tak tahu berenang (",). Berbalik kepada cerita Minah Y tadi, selain dari anak manja, Minah Y ini terlalula busy body dan akan memastikan setiap pergerakan anta. Rimas anta dibuat orang macamni, ke mana sahaja anta pergi pasti Minah Y nak tahu. Disebabkan terlalu rimas, anta secara diam-diam cuba menjauhkan diri dari Minah Y ini dan kerana tidak puas hati dengan tindakan anta yang selalu membiarkan dia berdikari, Minah Y pun mulala melaporkan cerita-cerita buruk tentang anta kepada family dia dan muka Minah Y pula sentiasa masam tiap detik dan ketika dek kerana tidak berpuas hati. Pada satu saat anta terdengarla perbualan Minah Y ini mengumpat anta dan memburuk-burukkan anta depan-depan dan terang lagi bersuluh. Anta tidak mahu komplok dengan kehidupan bersama Minah Y ini lantas Allah berikan anta tempat yang lebih istimewa. Alhamdulillah syukur anta ucapkan kehadrat Ilahi. Moral yang anta nak share kat sini bukanla untuk mendedahkan keburukan perangai Minah Y kepada umum tetapi sekadar untuk menyedarkan kaum lelaki bahawa memilih wanita bukanla hanya pada dasar rupa paras semata-mata.

Daripada seramai-ramai kawan perempuan yang anta ada, yang baik hati kebanyakan yang terdiri daripada wanita biasa-biasa sahaja, cukup pancaindera tetapi bukankah itu adalah lebih baik daripada berwajah cantik tetapi berhati hitam? Ada juga wanita cantik dan baik tetapi tak ramai. Buat kaum Adam, berhati-hatila memilih calon anta nasihatkan, jangan memilih wanita berdasarkan rupa paras semata-mata. Luahan ini sekadar sharing atas pengalaman yang ada. Mohon maaf sekali lagi anta minta buat yang terasa.


Sekian (",)



D.E.M.A.M

Kenapa aku demam setelah sekian lama tidak demam?

Baruku teringat rupanya saat keputusan exam untuk keluar sudah tak lama lagi

Kalau di bangku sekolah menengah dulu

tiap kali akan exam dan keputusan akan keluar

demam, selsema dan pelbagai penyakit akan datang...

semasa trial PMR..aku kene "lapar gare versi klate"

habis seluruh tubuhku gatal-gatal

dan setiap kali exam menjelma mahupun result akan keluar mesti diri ini tidak berapa sihat

kenapa perkara ini berlaku ye?

adakah kerana terlalu takut dengan senario exam dan keputusan exam ini?

Memang tidak dinafikan diri ini berdebar-debar

menanti keputusan

kerisauan dan kegelisahan tidak dapat dinafikan

baru sahajaku terbaca my friend wall post in FB

wargh mereka semua telah mengetahui result

kita hanya merancang dan hanya Allah yang menentukanNya

hanya Dia yang tahu di manakah tahap kelayakan kita untuk mencapai sesuatu keputusan

Namun naluri manusia tidak boleh lari daripada perasaan gelisah

dan risau kalau-kalau hajat yang diimpikan tidak tercapai..

tambahan lagi takut untuk memberitahu family tentang result yang diperolehi

Nasibku ku agak baik kerana arwah ayah dan bonda tidak pernah memaksaku mendapat kecemerlangan dalam pelajaran

mereka hanya menyokong dari belakang

apa jua keputusan yang aku bawa pulang mereka terima seadanya

namun atas dasar ingin untuk melihat mereka gembira

ku sentiasa berusaha untuk memberi yang terbaik untuk mereka

waima mereka telah tiada lagi di dunia fana ini

ku yakin mereka akan gembira andai kejayaan ku hadiahkan buat mereka...

Namun adakah nasib menyebelahiku kali ini???

Penantian yang amat menakutkan

adakah cita-cita untuk menamatkan pengajian secepat mungkin tercapai???

Hanya Allah yang tahu apa yang terbaik untuk diriku

Dia tidak menduga hambaNya melebihi kemampuan hambaNya

Ya Allah berilah yang terbaik untuk hambaMu ini

ku pasti apa jua yang Kau kurniakan untukku

Ia adalah yang terbaik untuk diri ini...

bantulah hambMu ini menerima takdir yang akan kau tentukan dengan hati terbuka

dan tidak tergolong dalam mereka yang mudah berputus asa

kuatkanla motivasi diriku untuk terus tabah dalam menhadapi liku-liku hidupku...amin

Aku hanya mampu berusaha dan berdoa..engkau jua penentuNya..






Kategori Kawan

Pada Firasat Saya:

Kawan terbahagi kepada tiga kategori:

1. Kawan ketika senang dan susah
- Kawan sebegini tak ramai yang diketemui. Mungkin empat atau lima orang sepanjang hayat anda. Kawan ini akan sentiasa keep in touch dengan anda..Mengambil berat kesusahan anda bukan semasa senang sahaja dan kalau mereka berada jauh dari anda dia pasti datang berjumpa anda apabila berkesempatan. Sentiasa menanyakan khabar anda dan sentiasa risau apabila anda susah. Walaupun dah lama tak jumpa mereka ini akan sentiasa berhubung. Apabila anda dalam masalah seperti kesempitan wang, pergi melawat kg halamannya, kawan ini tidak teragak-agak untuk menolong anda dan sanggup berkorban masa dan tenaga untuk anda. Tapi amat sukar untuk mencari kawan sebegini.

2.Kawan ketika senang sahaja
Kawan ketika senang pula mungkin anda berjumpa dengan mereka di sesebuah tempat awam, sesebuah institusi atau di program-program yang pernah anda ikuti. Kawan seperti ini akan tiada selepas tamatnya sesebuah program atau pengajian anda. Mereka ini akan berkira-kira untuk menolong anda apabila anda dalam kesusahan dan memberikan pelbagai alasan untuk mengelak daripada membantu anda. Mereka ini terdorong menghubungi anda apabila mereka berada dalam kesusahan. Kawan ini jarang untuk berjumpa walaupun anda berada dekat dengannya apatah lagi kalau anda berada jauh dari mereka. Kawan seperti ini amat ramai dan tidak terbilang kerana saya percaya setiap hari anda akan bertemu dengan sekurang-kurangnya seorang rakan baru tidak kirala di tempat umum,program atau institusi. Selepas tamatnya program tersebut anda tidak akan bertemu dengannya lagi dan kalau bertemu pun mungkin secara kebetulan.

3.Kawan yang diberi madu dibalas hempedu
Kawan seperti ini pula adalah kawan yang tidak boleh diharap. Madu diberi hempedu pula dibalas. Maksudnya walaupun pelbagai cara anda telah menolongnya mereka tidak teragak-agak untuk menherdik, mengumpat dan menceritakan keburukan anda kepada umum. Bahkan sanggup sengaja menceritakan keaiban anda kepada umum waima anda tidak pernah berbuat demikian.

Begitula manusia, pelbagai ragam dan karenah walau mempunyai pancaindera yang sama. Tidak kirala kategori mana kawan anda tersebut, bagi saya kawan yang nombor satu dan nombor dua boleh lagi diterima tetapi kawan nombor tiga lebih baik anda berjaga-jaga sepanjang berkawan dengan mereka kerana dikhuatiri pergaduhan akan berlaku kerana kita hanya manusia, walau sebaik mana hati anada, anda mungkin akan terdetik rasa tidak puas hati dengan kawan nombor tiga. Sebaik-baiknya tidaklah terlalu rapat kalau anda masih mahu maneruskan berkawan dengan kawan nombor tiga.

Manakala kawan nombor satu memang sah-sahla anda memang kamcing dengan mereka. Mestila anda akan mengambil berat tentang mereka. Kawan nombor dua pula masih boleh ditolong andai mereka memerlukan pertolongan anda atas ihsan dan budi baik anda. Itu pada pendapat saya, walaupun kawan nombor dua tidak pernah mengambil berat dan tidak kisah tentang kesusahan anda tetapi saya percaya mereka bukanla mempunyai hati busuk seperti kawan nombor tiga. Walau di mana anda berada, hanya anda yang boleh menentukan kategori kawan-kawan anda.

Sekian (",)






Tinta Buat Ayah Bonda

Ayah Bonda
Pergimu tidak kembali
Menemui Tuhanmu Rabbul Izzati
Aku berteman sepi
Kini aku sendiri
Menempuhi hidup yang penuh onak duri
Sukar kuharungi tanpa dikau disisi


Ayah Bonda
Betapa aku menyayangimu
Dikaulah ratu hatiku
Sentiasa hadir menemani mimpiku
Membelai kasih mengungkap rindu
Ku yakin kitakan bersatu
Saat bertemu Tuhanku jua Tuhanmu


Ayah Bonda
Kasih sayangmu suci sejati
Agung cintamu tulus abadi
Doa mewangi restu mengiringi
Hadiah dari permata hati
Damailah dikau aman bersemadi
Di akhirat yang kekal abadi...

Kredit To Penulis Tinta:

Siti Norjamalia Haji Jambi, Pahang

kejadian itu

Lately

dah dua hari terpaksa mengemop seluruh rumah disebabkan rumah digeledah beruk

hari first terlupa tutup pintu toilet

tingkap di toilet memang tak boleh ditutup

kerana tergesa-gesa dan semangat untuk joint bowling bersama permata pintar di metro kajang selepas diajak oleh Najah

sehingga terlupa tutup pintu toilet

sebelumni Ira selalu pesan pintu toilet kena selalu tutup

kerana beruk-beruk ini pantang nampak pintu dibuka

sebaik sahaja sampai di rumah

rumahku penuh dengan segerombolan nenek,datuk, anak cucu beruk...

warghhh!!!

habis peti sejuk dan almari dapurku digeledah!

dan stok makanan untuk sebulan

habis dimakan dek beruk-beruk ini...

pastu kene marah dengan abg sebab cuai!!!

maafkan saya

saya terlupa

pastu semalam

pergi jumpa Dr Liong

untuk berbincang pasal tesis

sampai je kat rumah

ada dua ekor anak beruk

sedang menjamu selera di rumah saya!!!

warghhh

skali lagi rumah saya digeledah oleh beruk-beruk ini

tapi kali ini saya terlupa nak kuncikan tingkap tepi peti ais

just tutup je tanpa kunci...


owh...skali lagi terpaksa mengemop rumah!!!

mungkin beruk-beruk ini sengaja memberi homework kepada saya supaya mengemas rumah

kalau "mereka" tak masuk takdela saya rajin nak ngemop rumah hari-hari

dan mungkin niat saya untuk berdiet

lantas beruk-beruk ini menghabiskan stok makanan saya

yang tinggal hanyala dapur kering

warghhh!

tapi yang saya nak share kat sini

situasi yang berbeza di kalangan beruk-beruk ini

kalau di Sintok..beruk-beruk ini lebih gemar mencuri wangi-wangian

seperti berus gigi, pencuci muka, sabun dan alat mandian

manakala di Bangi.. Beruk-beruk ini lebih tertarik mencuri makanan

nasib baikla laptop saya tak diapa-apakan oleh sang beruk ini

SYUKUR ALHAMDULILLAH (",)



Tuesday, December 8, 2009

Shoping bersama Si Comel

Semasa balik cuti Aidil Adha tempoh hari, aku sempat pergi shopping di Mydin dengan dua orang hero comel ini dan lagak mereka amat membingitkan keadaaan. Sebaik sahaja sampai mereka berdua dipaksa menaiki troli supaya tidak bermain dimerata-rata tempat. Troli diambil semata-mata untuk mengisi kedua-dua dak comel ini tetapi bakul lain terpaksa diambil untuk mengisi barang yang hendak dibeli kerana jika diisi bersama mereka..habis jahanam barang tersebut huhu..
sepanjang menolak troli, mereka akan menyentuh semua barang yang ada di sekeliling mereka dek kerana tidak boleh duduk diam.


Inila muka Si Haikal Hazim ketika dipaksa menaiki troli oleh ibunya, manakala Si Amar Hafiz pula cool setelah diletakkan di dalam troli.


Haikal dan Amar bersama pampers mereka


Buat muka buruk pabila disuruh senyum..huh cam lanun je wat muka cani hihi


Ni plak berlagak ayu dengan tudung sape ntah dipakai oleh Haikal..Juru solek: Mak Cik Ain dia

Ni Haikal dan ibunya..lagak jadi budak baik (",)


Ni adalah muka sebenarnya..yang atas tadi tu bergaya je lebih


Ni adalah Amar yang rambutnya bila mau tumbuh??? Nak tunggu adik lahir dulu yer???


Tengok dia da start mengambil barang-barang di sekeliling yang disangka barang mainannya


Alala cian plak bila tengok Si Haikal ni tido


Dia da nak panjat-panjat keluar da..masuk masuk balik..kang kene cubit hehe




Monday, December 7, 2009

Berubah Arah

Facebook???
Ramai kawan sekolah yang sudah lama ku tak ketemui
ditemui di facebook
tapi
yang paling mengejutkan
ramai yang da berubah arah
kawan yang dulu ku kenal begitu alim dan menutup aurat
kini tiada lagi urat-urat benang yang menutupnya
tudung entah ke mana
yang ada hanya hiasan mahkota di kepala

sewaktu di sekolah dahulu
tiada seorang pun yang free hair
tapi pabila da besar panjang semua tu dah tak dihiraukan lagi
adakah pemakaian tudung waktu itu
hanya sekadar mematuhi peraturan sekolah


tidak dinafikan
semenza mewajibkan semua pelajarnya memakai tudung
dan hujung tangan baju pula wajib dibutangkan
kalau tak butang nanti cikgu akan jahitkan terus hujung tangan baju supaya tak boleh buka terus
begitula kuatnya disiplin di sekolah menengahku
namun tiada pun ura-ura menyaman pihak sekolah atas tindakan ini
berbeza dangan hari ini andai perkara ini dibuat oleh pihak sekolah
pasti akan ada ibu bapa yang yang tak berpuas hati dan mebawa perkara ini ke tengah hatta ke mahkamah
dulu dan kini sungguh berbeza!
begitu juga dengan aroni pelajarnya yang suatu ketika dahulu guru sangat dihormati bahkan disanjung tinggi
tapi kini guru hanya sekadar mengajar dan kadangkala sering diherdik oleh pelajar sendiri
aku sangat bangga dibesarkan dalam kehidupan yang penuh berdisiplin sedari kecil sehingga besar
dan kehidupan yang penuh skema untuk mematuhi peraturan yang ditetapkan
walaupun semenza bukanla sekolah agama
mungkin lokasinya yang terletak di kelantan menyebabkan ia mewajibkan semua pelajar memakai tudung
memang tiada seorang pun pelajar yang tidak memakai tudung di sekolah ini
bahkan pelajar baru yang tidak memakai tudung
dikehendaki membeli scarf di koop dan memakainya sebelum memasuki kelas
adakah hanya kerana kewajiban ini mereka semua menutup aurat
kenapa perkara ini dipandang remeh oleh sesetengah orang ye?
diri ini naik hairan memikirkan hal ini

Pabila ku selidiki ramai juga kaum lelaki yang tidak kisah jika isteri mereka free hair
dan ada sesetengah yang sengaja memilih perempuan free hair untuk dijadikan teman hidup
mereka kata perempuan free hair senang nak bawa masuk majlis
lantaran itu mereka lebih dipilih berbanding perempuan bertudung
kanapa?
perempuan bertudung tak boleh masuk majlis ke???
ke mana hilangnya jati diri pegangan islam?
adakah sekadar islam hanya pada nama?
tidak takutkah mereka dengan terik mentari yang akan membakar ubur-ubur kepala di akhirat kelak
kolot sangat ke perempuan bertudung
sehingga kami dipandang remeh
oleh sesetengah insan yang tak tahu menilai harga diri

kekadang ku terfikir
kenapa perkara sebegini berlaku?
aku bukanla seorang yang alim sangat dalam agamani
tapi tak pernah terlintas di hati ini untuk mendedahkan aurat kepada umum
kenapa masih ramai yang tidak mahu mengikut
peraturan yang termaktub dalam Al-Quran
bukankah yang termaktub dalam Al-QUran itu adalah yang terbaik untuk umatnya
~wallahualam~






Saat dan Ketika INI

Saat dan ketika ini
Saya sangat malas untuk membuat apa-apa kerja
Hanya menenangkan jiwa dengan membaca majalah wanita
Website kolej tak siap2
Wat blog biasa bolehla..nak wat advance2 tu adoi malasnya nak explore

Saat dan ketika ini
terpaksa berdiet untuk menjadi pengapit majlis perkahwinan kawan
tolongla turunkan berat saya at least 5 kg
dengan ketinggian yang tak seberapa ini
berat 50++ pun da gemuk uwaaaaa
tolong kuatkan semangat saya untuk teruskan amalan sihat ini
tolong jangan pengaruhi saya untuk makan apa-apa sahaja

Saat dan ketika ini
bila mahu start wat tesis ni?
main-main je memanjang
masa kalau dihabiskan dengan membaca majalah atau fakta-fakta semasa
terasa amat segar sekali badan ini
tetapi bila hendak memulakan sesuatu kerja yang wajib dibuat
kemalasan melanda
sejam buat kerja terasa seperti sehari
tetapi kalau buat benda yang kita suka sehari pun tak cukup

Saat dan ketika ini
tolong istiqamah kalau buat sesuatu
fikirkan hari muka
tepiskan hati batu
sedarkan diri selalu


!@#$%^&*()_)+=






mak ai nape tetibe start awal plak registration..tak abis enjoy lagi..plik betul r..website plak tak leh bukak huh!






Saturday, December 5, 2009

Tragedi LEMBU BUNUH DIRI Korban diAidil Adha

Tanggal 4 December 2009, sebelum saya berangkat ke ukm, terjadinya kes korban lembu di dalam longkang. Menurut saksi kejadian, lembu ini telah tergelincir ke dalam longkang berhampiran rumahku dan tidak dapat naik ke atas kerana longkang tersebut terlalu dalam. Jiran-jiran yang melihat kejadian tidak dapat membantu mengangkat lembu tersebut kerana terlalu berat. Semasa kejadian, ibu serta dua ekor adik beradik lembu ini menunggu di tepi jalan cuba menolong kaum kerabatnya yang tergelincir ke dalam longkang. Namun, hanya ngauman 'bouuuwh' mampu diucapkan oleh ibu dan adik beradik ini. Akibat daripada mukanya yang terselam di dalam air longkang dan hidungnya turut terselam. lembu ini dipercayai mati lemas selepas beberapa jam terselam di dalam air longkang tersebut. Beberapa jam selepas kematian lembu tersebut, sepasukan bomba telah datang untuk operasi mengangkat mayat lembu yang tidak sempat di korbankan ini. Operasi mengangkat lembu selesai selepas di naikkan oleh train bomba kira-kira jam 1 tengahari.

Lembu ini dipercayai bunuh diri sebelum sempat dikorbankan untuk Aidil Adha tahun depan, sekian (",)

Ini model lembu maut (wawa gedikz)



model lembu muncul lagi menambahkan kegedikannya


bergambar bersama lembu bunuh diri


Selepas berjaya diangkat oleh pasukan bomba



Usaha mengangkat lembu menggunakan train bomba da kayu oleh pasukan bomba


kaki diikat dan disambungkan ke train bomba






tali yang disambungkan dari train ke kaki lembu








Wajah lembu sebelum diangkat~saat muka terselam di dalam longkang.


Badan lembu ini muat-muat je dengan longkang dan edisi mengangkat lembu agar sukar kerana terlalu ketat. Oleh itu, bantuan menarik lembu ke atas dengan train bomba digunakan.



video